Vi använder cookies för att din upplevelse av webbplatsen ska bli så bra som möjligt och för att följa upp hur webbsidan används. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

Aktuellt

Vad kan vi förvänta oss av börsåret 2023?

2023-01-18

Vi har pratat med Niklas Hultqvist, fondförvaltare på IKC, om vad vi kan förvänta oss av börsåret 2023.

 

Vad händer just nu och hur påverkar det året framöver?

Den globala tillväxten saktar in från en tidigare hög nivå men den amerikanska ekonomin uppvisar bra motståndskraft, i synnerhet tjänstesektorn. Däremot tyngs den europeiska tillväxten av bl.a. höga energipriser som bidrar till svagare aktivitet i ekonomin. Tillväxten i Kina saktar in på kort sikt men förväntas ta ny fart i takt med att ekonomin öppnas upp igen efter Covid-nedstängningarna. För helåret 2023 förväntas centralbankernas åtstramning av penningpolitiken att försvaga tillväxtförutsättningarna ytterligare.

 

Hur blir börsåret 2023 och vilka sektorer bör gynnas?

I takt med att värderingen på aktiemarknaderna har kommit ned ser potentialen för ett positivt börsår ut att vara relativt god. En mild recession är redan diskonterad i aktiemarknaderna samtidigt som det syns tecken på att inflationen har toppat i den amerikanska ekonomin. Det talar för att den amerikanska centralbanken börjar närma sig slutet av räntehöjningscykeln, vilket är positivt för aktiemarknaderna. Hälsovårdssektorn anser vi vara attraktivt värderad relativt tillväxtförutsättningarna och en lägre konjunkturkänslighet.

 

Vinnande börstips inför 2023?

En försiktigt positiv inställning till aktiemarknaderna. Fokusera på bolag som tjänar pengar här och nu i stället för långt fram i tiden. Öka exponeringen mot bolag som är mindre känsliga för en sämre konjunktur, exempelvis hälsovårdsbolag. Var långsiktig och tolerera en något högre volatilitet på aktiemarknaderna.

 

*I samarbete med IKC