Aktuellt
September - Vi rullar in på upploppet
2020-10-13
Marknadskommentar och omvärldsanalys under september 2020
Tre fjärdedelar av 2020 har nu passerat och vi rullar in på upploppet. Det kommer att bli ett högljutt och stökigt crescendo med det amerikanska presidentvalet den 3 november (och sannolikt dess efterdyningar) med ett valresultat som kan dra ut på tiden flera veckor.
Aktiemarknader världen över nådde sin topp den 2 september och det följdes sedan av en betydande nedgång inom framförallt teknologisektorn. Till exempel, Apple sjönk som mest med -25 procent i förhållande till priset den 2 september. In- och utflöden till den amerikanska aktiemarknaden var på veckobasis de största på flera år och det korrelerade väl med börsutvecklingen i stort.
Trots nedgången i september är Apples börsvärde på fjärde plats vad gäller storleken på världens aktiemarknader. Helt okej för ett bolag som bildades 1976. Låt det sjunka in, det är nästan ofattbart.
- USA: utveckling september: -3,92 % (S&P 500)
- Tillväxtmarknader: utveckling september: 2,04% (MSCI EM)
- Sverige: utveckling september: 4,51% (SIX PRX)
Katalysatorn till att marknaden vände runt i början av månaden var ett ökat antal covid-19-utbrott runt om i Europa. Sämsta sektor i september var bank och finans som är en barometer för hur den riktiga ekonomin mår. Som vi sagt tidigare, börsen som helhet är ingen bra spegelbild av den underliggande ekonomin. De stora bolagen har en helt annan typ av uppbyggd säkerhet med finansieringsmöjligheter som de små bolagen bara kan drömma om. Till exempel annonserade Adidas i slutet av månaden att man gett ut en obligation om 500 miljoner euro med 8 års löptid. Noll procents ränta, vilket i reala termer ger cirka 10 procent i negativ avkastning efter 8 år. Obligationen var övertecknad fem gånger… Tror inte att er kvartersrestaurang kan få samma villkor.
Mer om bankaktier. När man trodde botten var nådd: cirka 50 procent sämre avkastning än marknaden på drygt 2,5 år. För varje euro i eget kapital betalar man idag runt 0,20 cent. Europeiska banker är ett lysande exempel på en enorm värdeförstörelse sedan finanskrisen och de har belastat den ekonomiska återhämtningen i mer än 10 år.
På flera håll i Europa går utvecklingen av virusvågen just nu åt fel håll. Det är svårt att argumentera emot de som säger att vi befinner oss i en andra våg.
Covid-utvecklingen ställer flera av världens politiska ledare i dålig dager och det är väl egentligen inget att bli förvånad över. För att citera Kepler Cheuvreuxs utmärkta aktiestrateg Christopher Potts som är befriande tydlig när han beskriver hur Europa hanterat situationen.
”This is a cruel year for Europe”. The arrival of Covid-19 has revealed weakness of government authority, ineffectiveness of large swathes of public administration, the superficiality and sensationalism of an inquisitorial media community and a low degree of familiarity with new technologies together with a desire for protection from a strong State among a considerable proportion of the regions population. In general, Europe has failed to define a reasonably proportionate response to a new virus that is highly contagious but not especially deadly, except for the very old and infirm. Politicians have been uncourageous and undemocratic. Their expert advisors have been unreliable, continually shifting their opinions. The blind have been leading the blind. The damage to economies, government finances and public health that is being wrought this year is horrendous. Genuine liberalism is in retreat throughout the region”.
Tyvärr kan man inte ignorera hans syn på saken. Det har varit ett exceptionellt läge, men väl många misstag har begåtts.
Vi ser fram emot vaccinet! Ett antal ”super specialists” säger nu att det kan komma att godkännas i slutet av november vilket då betyder att cirka en miljard doser finns tillgängliga nästa sommar. Fem stora läkemedelsbolag är i slutfasen där AstraZeneca är ett. Därutöver tre kinesiska och ett ryskt bolag.
I Sverige presenterade finansministern en minst sagt expansiv budget. Samtliga fyra partier inblandade visade stolt upp sig och presenterade sig som vinnare då alla har fått flera önskemål uppfyllda. 105 miljarder i reformer, varav flera som tidigare dömts ut som icke effektiva och alltför kostsamma, ger ett intryck av ett hafsverk. Att följa den röda tråden är utmanande. Det mest magstarka är nog de pengar som skall delas ut till oss medborgare sommaren 2022 som kompensation för ökade kostnader under pandemin. Lite helikopterpengar precis innan valet lär ju inte försämra möjligheterna för nuvarande tjänstemän att få fortsätta i fyra år till. Kan vi inte höja kvaliteten lite? Det faktum att varken polis eller Åklagarmyndighet fick ökat anslag är ju inget annat än häpnadsväckande.
Som om vi inte haft tillräckligt mycket elände detta annus horribilis fick vi även uppleva den första av tre debatter mellan Donald Trump och Joe Biden. Det var inte mänsklighetens stoltaste 94 minuter. Det absoluta lågvattenmärket var när Trump sa angående Proud Boys: ”stand back and be ready”. Proud Boys är en extrem våldsorganisation på högerkanten som efter debatten aldrig mått bättre. De är mest kända för gatuslagsmål, konstiga ritualer och för de gulsvarta Fred Perry tröjor de bär. Det går inte att tolka på något annat sätt än att vi kommer få se Proud Boys ute på gatorna i november om Trump tycker valresultatet är ”fake”. Aktiemarknaden steg dock dagen efter debatten, sannolikt på grund av att ingen sa något negativt om läkemedelsindustrin eller bankerna. Trumps positiva kommentarer om vaccinet som bara är några veckor bort hjälpte också till för att öka riskaptiten. Att de flesta betraktade det som en av många lögner bortsåg man ifrån. God bless America!
Donald Trump har insjuknat i covid-19. Verkligheten slår fiction med hästlängder och osäkerheten om hur detta påverkar valprocess, och framför allt dess utgång, lär ökar rejält kommande veckor. Vi gissar det kommer att drabba republikanerna negativt då de förlöjligat och tonat ner covid-19 ända sedan start. Vi hoppas att Donald Trump tillfrisknar, men det hade varit en befrielse för världen om han förlorar valet. Han fick i alla fall mycket för pengarna.
De ekonomiska effekterna av valet överdrivs och som vanligt klarar de bästa aktierna sig utmärkt i de flesta miljöer. Den gemensamma nämnaren mellan de tidigare presidenterna Ronald Reagan, George H.W. Bush, Bill Clinton och George W. Bush är att samtliga började med en lång bull market som följdes av en krasch. Barack Obama blev vald i slutet av kraschen 2008 och hade sen en evig bullmarket. Poängen är att det inte spelar så stor roll för aktiemarknaden vem som är president.
*Marknadskommentaren görs i samarbete med Coeli