Vi använder cookies för att din upplevelse av webbplatsen ska bli så bra som möjligt och för att följa upp hur webbsidan används. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

Aktuellt

September - Avmattning eller lågkonjunktur

2019-10-21

Marknadskommentar för september 2019

 

September var en månad som bjöd på mycket dramatik men som även gav positiv börsavkastning. Dramatiken syntes som mest mellan sektorer när amerikanska statslåneräntor vände uppåt, vilket skapade den kraftigaste sektorrotationen sedan finanskrisen. Tidigare vinnande aktier med defensiva och räntekänsliga egenskaper fick ge plats för cykliska bolag och banker.

Attacken mot saudiarabiska oljeanläggningar skapade en sällan skådad uppgång i oljepriset (20 procent under måndagen den 16 september) och den iranska inblandningen har ökat den geopolitiska oron i Mellanöstern avsevärt. Trots det föll oljepriset tillbaka som en följd av ökad konjunkturell oro.

 

  • USA: utveckling september 1,72% (S&P 500)
  • Tillväxtmarknader: utveckling september 2,06% (MSCI EM)
  • Sverige: utveckling september 2,92% (SIX PRX)

 

Vad har hänt och vad kommer framåt

Frågan som marknaden ställer sig är om världen står inför en avmattning likt år 2011-2012 och 2015-2016, eller om vi står inför en lågkonjunktur under nästa år. Kommer det snart att vända eller kommer avmattningen att fortsätta?

Signalerna från tillverkningsindustrin är onekligen oroande. Amerikanska inköpschefer har inte varit så pessimistiska sedan finanskrisen och stämningsläget är liknande i Tyskland och Sverige.

Som bekant har dock tillverkningsindustrins andel av ekonomin minskat i takt med digitalisering och servicenäringens tillväxt. Tillverkningsindustrin står idag endast för 11 procent av den amerikanska ekonomin. Som motvikt står hushållen, som gynnas av historiskt låga räntor och låg arbetslöshet. Amerikanska arbetslösheten har aldrig tidigare varit så låg som den är nu i modern tid. Samtidigt är antalet som blir av med jobbet på en historiskt låg nivå.

 

Vad innebär det för dina investeringar?

Marknaden står inför en mängd potentiellt negativa och positiva katalysatorer, vilket är varför vår rekommendation kvarstår med en bred väldiversifierad portfölj. De geopolitiska riskerna är ovanligt stora:

  • Marknadens osäkerhet är total om vart Brexit tar vägen.
  • Irans medverkan i attentatet i Saudiarabien är mycket oroande och omvärlden håller andan för vad nästa steg kan tänkas bli.
  • Kina har satt hårt mot hårt i handelskriget mot USA, men spelar ett högt spel. Regimen vill inte öka chanserna för att Trump ska bli omvald. Samtidigt kan det vara gynnsamt att komma till någon form av lösning innan valet då Trump kommer vara betydlig farligare om han blir omvald eftersom han inte kan bli omvald ännu en gång.
  • Elisabeth Warren tar snabbt in på Joe Biden inför Demokraternas primärval och hon leder även över Trump i opinionsundersökningar. Mycket kan hända, men att ha Warren i Vita huset skulle vara mycket negativt för Wall Street.

Trots ovanligt stora geopolitiska risker ligger sannolikt avgörandet inte där för de finansiella marknaderna utan hos den amerikanska centralbanken Fed och i hur mycket den kinesiska regimen väljer att stimulera den inhemska ekonomin. Båda har vänt under de senaste kvartalen och blivit betydligt mer marknadsvänliga, men båda behöver göra mer för att världskonjunkturen ska återhämta sig.


*Marknadskommentaren görs i samarbete med Coeli