Vi använder cookies för att din upplevelse av webbplatsen ska bli så bra som möjligt och för att följa upp hur webbsidan används. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

Aktuellt

Orange kuvert på väg: Så påverkar du din framtida pension

2019-02-27

I slutet av januari fick pensionärer sitt orange kuvert och under februari - mars skickas det ut till övriga pensionssparare. Det orange kuvertet redovisar hur mycket du har tjänat in till din allmänna pension samt beslutet om hur stor din pensionsrätt – dvs. din intjänade pension – blev.

Hur kan jag själv påverka min pension?

Pensionen består av flera olika delar. Du kan själv påverka din pension – såväl den allmänna pensionen som din tjänstepension – och du kan komplettera med ett privat sparande. Du som är kund hos Eterum kan enkelt gå in och uppdatera din pensionsprognos här.

Fem konkreta tips som kan göra skillnad för din framtida pension: 

  • Arbeta så många år du kan eller gör en plan för att kunna arbeta mindre
  • Heltidsarbete ger mer i pension än deltidsarbete
  • Komplettera med ett bra privat sparande
  • Se över hur dina pengar förvaltas och till vilken risknivå
  • Se över helheten en gång per år

Det spelar stor roll hur många år du spenderar i arbetslivet. Om du är utan jobb och utan inkomst under några år så missar du intjänad inkomst och avsättning till allmän pension och tjänstepension. Vill du gå i pension tidigt så får du räkna med att du får en lägre pension på grund av att du har färre intjänade inkomstår och att din pension måste räcka och spridas ut på flera år. Eller så måste du planera för det – så att du kan spara ihop pengar på annat sätt.

Du kan själv påverka hur premiepensionen och tjänstepensionen placeras. Se till att dina pengar förvaltas på ett sätt som passar dig och med rätt risknivå.

Du kan själv påverka hur premiepensionen och tjänstepensionen placeras. Se till att dina pengar förvaltas på ett sätt som passar dig och med rätt risknivå. Komplettera också med ett eget sparande – till exempel en kapitalförsäkring eller ett investeringssparkonto (ISK). Dessa är bra sparalternativ som också är skattemässigt gynnsamma.

Se över ditt nuläge och agera utifrån det

Med hjälp av uppgifterna i det orange kuvertet, kompletterat med din Pensionsprognos kan du få en bild av ditt nuläge och agera därefter. I din pensionsprognos ser du både din avtals- och tjänstepension samt en sammanställning över dina liv-, sjuk- och kapitalförsäkringar. Vi ger inga råd kring din premiepension, men vi hjälper dig gärna att se över och anpassa dina övriga placeringar – så att du kan se fram emot en så bra pension som möjligt framöver, säger Fredrik Berglund, licensierad rådgivare.

Se till att din pensionsprognos är uppdaterad. Den är ett bra första steg mot att se helheten och påverka din framtida pension, avslutar Fredrik.