Aktuellt
Oktober – Svenska börsen går starkt
2019-11-27
Marknadskommentar för oktober 2019
Den av massmedia utpekad som skräckmånaden för börsen hade en dramatisk start, men slutade med tydliga uppgångar. Oktober började med ett större värdefall på grund av oro för den amerikanska konjunkturavmattningen, men det kom snabbt av sig. Under månaden presenterade lejonparten av de noterade bolagen resultatet för det tredje kvartalet. Bolagen slog lågt ställda förväntningar och att det framkom färre minor än skeptikerna oroat sig för tvingade tillbaka kapital från sidlinjen in i aktiemarknaden.
Cykliska länders börser som Sverige och Europa steg mer än de amerikanska börserna. Under månaden valde den amerikanska centralbanken att sänka räntan för tredje gången i år till 1,75 procent och ordförande Powell meddelande att inga ytterligare sänkningar är planerade. Geopolitiskt har turerna med Brexit och handelskriget mellan USA och Kina fortsatt men sannolikheten för en hård Brexit och upptrappning av handelskriget har minskat under månaden, vilket bidragit till de positiva tongångarna på världens börser. Det bidrog även till att kronan återtog lite av förlorad mark mot dollarn och steg med 2 procent till 9,65. Kronan var oförändrad mot euron.
- USA: utveckling oktober 2,04% (S&P 500)
- Tillväxtmarknader: utveckling oktober 2,30% (MSCI EM)
- Sverige: utveckling oktober 3,98% (SIX PRX)
Vad har hänt och vad kommer framåt
Konjunkturmässigt befinner vi oss på nivåer där konjunkturen vänt uppåt under de senaste minicyklerna med perioder av svaghet under 2010-2012 och 2015-2016. Marknaden pustar ut efter att bolagsrapporterna för det tredje kvartalet inte blev sämre än väntat. Nyvalet i Storbritannien lagom till lucia är i praktiken en andra folkomröstning om Brexit och då premiärministern nått ett nytt avtal med Bryssel har risken minskat för en avtalslös Brexit.
Det blir allt tydligare att Trump förlorar initiativförmåga till Xi Jinping i handelsförhandlingarna. Att det nu är knappt ett år till det amerikanska presidentvalet minskar risken för ytterligare upptrappning. Allt detta är positivt för konjunkturen och för bolagens framtida intjäningsförmåga då det minskar risken för en lågkonjunktur i närtid.
Vi förväntar oss fortsatt att Kina stabiliserar tillväxten runt 6 procent, vilket förhoppningsvis kommer medföra att konjunkturavmattningen i exportberoende länder som Sverige och Tyskland avtar. Dock ser vi ingen större återhämtning i närtid. Den amerikanska ekonomin saktar in som en följd av svagheter i tillverkningsindustrin men hushållen står sig starka med historiskt låg arbetslöshet och historiskt låga räntor.
Vad innebär det för dina investeringar?
Sammanfattningsvis har risken för en lågkonjunktur minskat i närtid men det är för tidigt att tala om återhämtning. Aktiemarknaden är varken billigt eller dyrt värderad och börsen förväntas stiga i takt med bolagens vinstökningar, vilka förväntas vara ytterst modesta under de kommande kvartalen. En intressant iakttagelse är att både den amerikanska dollarn och den amerikanska börsen utvecklades svagare än Europa och tillväxtmarknadsländerna vilket skulle vara början på en ny trend om oron för konjunkturen fortsätter att minska.
*Marknadskommentaren görs i samarbete med Coeli