Vi använder cookies för att din upplevelse av webbplatsen ska bli så bra som möjligt och för att följa upp hur webbsidan används. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

Aktuellt

Oktober månad – Stora nedgångar på världens börser

2018-11-12

Marknadskommentar för oktober 2018.

Oktober månad har präglats av stora nedgångar på världens börser. Det största hotet är fortfarande handelskriget mellan USA och Kina. Rapportperioden har överlag varit relativt stark men många bolag har ändå drabbats hårt av nedgångar, när ledningen varit för försiktig inför framtiden.

Angela Merkel kommer inte ställa upp för omval i sitt parti som hon lett i 18 år, men sitter kvar som förbundskansler till 2021 som längst. I Italien vill man höja budgetunderskottet till 2,4 procent av BNP, vilket fått EU-kommissionen att oroa sig för att en ny europeisk skuldkris ska blomma ut.  Saudiarabiens mord på en saudisk journalist i Istanbul har orsakat en stor diplomatisk kris med många länder, däribland det viktiga USA.

Nedgång på börserna

I oktober nådde den amerikanska tioårsräntan de högsta nivåerna på sju år, samtidigt som den amerikanska centralbanken fortsätter att indikera att styrräntan kommer att höjas ytterligare. Det fanns en liten ljusning i slutet av månaden om förnyade samtal mellan USA och Kina, men än så länge verkar de dock vara väldigt långt ifrån varandra, vilket gör att ett miserabelt handelskrig kan står för dörren. Inflationen är på väg upp i USA och om det blir ytterligare handelstariffer på kinesiska produkter stiger dess importerade inflation än mer.

Det har inkommit alltmer tydliga signaler om att konjunkturen har toppat, bland annat har inköpschefsindex för både EU och Kina varit lägre än förväntat. Därtill kom statistik från husförsäljningen i USA, som minskade under september, vilket också är en oroande konjunktursignal. IMF (den Internationella Valutafonden) sänkte den globala BNP-prognosen i sin senaste höstprognos och även det svenska Konjunkturinstitutet sänker utsikterna något för den svenska BNP-prognosen. Prognoserna ligger dock på relativt höga tal ännu.

Rapporterna som inkommit har varit relativt bra. Ett antal svenska industribolag gjorde rekordresultat och hade en försäljningsboom under tredje kvartalet, men var lite mer försiktiga i sina uttalanden om framtiden och intog en beredskap om lägre volymer. Liknande mönster sågs i USA, där nio av tio bolag som slog sina förväntningar ändå föll på börsen under månaden. För Nasdaqbörsen (där tech-bolagen hittills haft en rejäl uppgång) kommer den här oktobermånaden att kvala in som en av de sämsta månaderna på tio år!

Sverige

Hittills har talmannens försök att få partiledarna att komma med förslag på hur de ska kunna bilda regering varit verkningslösa. Marknaden tar detta med ro än så länge, men det kan bli ändring på det om det går så långt som att det utlyses nyval.  

Svenska inflationssiffror inkom under månaden som visade den högsta nivån på tio år. Det är en lättnad för Riksbanken att äntligen fått upp inflationen, vilket gör att den första höjningen kan komma redan i december, eller möjligtvis i februari.

Den närmaste framtiden

Fallet hittills har gett lägre värderade bolag och än så länge ser det ut som en börskorrigering och inte början till en börskrasch. De flesta bolag går än så länge mycket bra, varför det kan väga upp oron för snabbt stigande räntor och konjunkturnedgång. Det som fortsatt stör mest är oron för ett eskalerande handelskrig.