Vi använder cookies för att din upplevelse av webbplatsen ska bli så bra som möjligt och för att följa upp hur webbsidan används. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

Aktuellt

Oktober - Kraftigt fallande börskurser i slutet av månaden

2020-11-05

Marknadskommentar och omvärldsanalys under oktober 2020

Oktober kickstartade med att President Trump insjuknade i covid-19. Han tillfrisknade snabbt och med stor dramaturgi och teatraliskt lät han oss förstå vad han varit med om och hur vi vanliga människor skulle bete oss. ”Feeling really good! Don’t be afraid of Covid. Don’t let it dominate your life. I feel better than I did 20 years ago”. Aktiemarknaden tackade och tog emot och några relativt lugna veckor följde.

 

  • USA: utveckling oktober: -2,77% (SPX Index)
  • Tillväxtmarknader: utveckling oktober: 1,55% (MSCI EM index)
  • Sverige: utveckling oktober: -5,94% (SIXPRX index)

 

Inför månadens sista vecka fick vi fler och tydligare signaler om att covid-19 utvecklingen gått åt fel håll i Europa och de senaste dagarna har flera europeiska länder börjat med partiella nedstängningar. Frankrikes President Macron, som haft och fortsatt har det extra besvärligt med flera fasansfulla islamistiska terrorangrepp, varnade att den andra vågen blir tuffare och dödligare än den första. Även Tyskland, Schweiz, Italien och Österrike följde efter och när detta skrivs sent på lördagskvällen den 31 oktober, har Boris Johnson precis talat inför det engelska folket och beordrat en nedstängning om fyra veckor, om än inte så hård som i våras. På presskonferensen såg man en klart pressad Boris Johnson och med Brexit 60 dagar bort undrar man hur han tänker och mår.

The London Ambulance Service annonserade i veckan att de nu får rycka ut till 37 självmord eller självmordsförsök per dag att jämföras med 22 per dag förra året. Dessvärre börjar det slita rejält på människor och kostnaden för nya inlåsningar och isoleringar kan få svåra följder. Doktor David Nabarro från WHO gick nyligen ut och fördömde länders nedstängningar och bad dem sluta använda metoden som främsta botemedel för att kontrollera smittan. Enligt Dr Nabarro är det enda som nedstängningarna skapat så här långt är en enorm fattigdom bland redan fattiga. Ett tillägg från undertecknad är att det dessutom gjort människor med tillgångar rikare, vilket vi redan nu sett vad det betyder i form av diverse protester bland folket.

 

Allt detta sammantaget ledde till kraftigt fallande börskurser i slutet av månaden och vi fick uppleva den svagaste veckan sedan i mars. Det var rejäla säljprogram med övervägande delen passivt kapital som säljare (källa Goldman Sachs). Att vissa förvaltare bad sina mäklare om snabbare leverans av likvider (en dag istället för två) indikerar att det också varit en hel del uttag ur aktiefonder. Inget konstigt i sig och det följer det vanliga mönstret, men en intressant datapunkt.

 

En stigande temperatur i den amerikanska valrörelsen ökade också volatiliteten i marknaden. Under en lång period har börsen prisat in en demokratisk valseger och när detta skrivs är ledningen fortsatt nio procentenheter. Det känns osannolikt att Trump vinner, men det gjorde det 2016 också och detta år har dessutom bjudit på en del osannolika händelser, så osvuret är nog bäst. En brantare lutning på den amerikanska 10-åriga statsobligationen visar att även räntemarknaden tror på en demokratisk seger med åtföljande ökade statliga investeringsprogram. Ur ett strikt aktiemarknadsperspektiv tvivlar vi på att det är någon större skillnad för aktiemarknaden vem som vinner (bortsett från kortsiktigt brus). De senaste 100 åren har man inte kunnat påvisa någon tydlig korrelation och vi tror inte heller nu att man kan förklara hur kommande fyra år skall utvecklas beroende på vem som vinner.

 

Desto mer glädjande var de BNP data som börjat publiceras avseende det tredje kvartalet. Generellt har tillväxten varit starkare än tidigare förväntat. Jämfört med andra kvartalet var det historiska rekordsiffror (på grund av kraschen i mars). USA +33,1 procent, Tyskland +8,2 procent, Spanien +16,7 procent och Italien + 16,1 procent. Kina BNP-tillväxt visade på blygsamma +2,7 procent jämfört med det andra kvartalet, men de är som bekant ett kvartal före västvärlden. Mindre glädjande för oss är att Kinas ekonomiska tillväxt spås dra ifrån västvärlden rejält kommande år och den extra kicken kommer från covid-19 som Kina hanterat, ur ett ekonomiskt perspektiv, betydligt bättre än västvärlden. Det känns lätt paradoxalt och inte helt rättvist.

 

I Sverige lunkar vi på i gamla fotspår.

 

*Marknadskommentaren görs i samarbete med Coeli