Vi använder cookies för att din upplevelse av webbplatsen ska bli så bra som möjligt och för att följa upp hur webbsidan används. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

Aktuellt

November – Världens börser mot nya rekord

2019-12-20

Marknadskommentar för november 2019

Världens börser med USA i förarsätet har slagit nya rekord sedan mitten av oktober efter att tidigare stått och stampat sedan början av 2018. Aktiemarknaden har stigit på förhoppning att risken för lågkonjunktur minskar. Framförallt är det tack vare minskad risk för ytterligare eskalering av handelskriget mellan Kina och USA samt att risken för att en avtalslös skilsmässa mellan Storbritannien och EU minskat.

Att bolagens rapporter för det tredje kvartalet inte blev sämre än väntat var en lättnad även om oförändrade vinster jämfört med ett år sedan inte är mycket att hurra för. Förhoppningarna om bättre tider satte även sina spår i räntemarknaden där långa statsobligationers räntor steg och den svenska kronan återhämtade sig något mot både dollarn och euron.

 

  • USA: utveckling november 3,40% (S&P 500)
  • Tillväxtmarknader: utveckling november -0,93% (MSCI EM)
  • Sverige: utveckling november 1,97% (SIX PRX)

 

Vad har hänt och vad kommer framåt

Aktiemarknaden är inne i en väldigt intressant period. Sedan den globala finanskrisen 2007-2008 har världen rört sig i minicykler. Den första nedgången var krisen i södra Europa under 2010-2012, den andra var gemensam tillväxtavmattning i USA och Kina under 2015-2016 som fick oljepriset att falla med tre fjärdedelar till 27 dollar fatet som lägst. Konjunkturen har återigen mattats av stegvis sedan början av 2018 och ledande konjunkturindikatorer har nu fallit till liknande nivåer där det har vänt både år 2012 och år 2016. Börsen chansar alltså att historien kommer upprepa sig och att det, trots att konjunktursignalerna pekar nedåt, kommer vända upp inom kort.

Redan under det första kvartalet 2020 kommer vi med större säkerhet veta om mönstret från de senaste tio åren håller i sig eller om vi är vid konjunkturcykelns slut. Får marknaden rätt att konjunkturen repar sig kommer börserna fortsätta stiga till nya höjder, men om konjunkturavmattningen består kommer börsen falla desto mer den har stigit till dess.

 

Vad innebär det för dina investeringar?

Det råder en oro för att konjunkturen stabiliseras men att det inte blir så mycket av återhämtning. Att den amerikanska centralbanken har sänkt räntan tre gånger i år efter att ha höjt räntan fyra gånger under förra året är den viktigaste orsaken till årets kraftiga börsuppgång. Att centralbankerna vänt på kappan och nu är marknadens vän är knappast en nyhet längre utan finns redan med i dagens börskurser. Det är troligt att Kina och USA kommer överens om ett kraftigt bantat handelsavtal (så kallad Fas 1) då det ligger i båda ledarnas intresse, men det finns snart inte någon som vågar tro på någon slutgiltig lösning i närtid. Därför är det inte troligt att världshandeln kommer bidra positivt till tillväxten under det kommande året.

Det finns goda skäl till börsuppgången de senaste veckorna då sannolikheten för en lågkonjunktur i närtid har minskat. Dock kommer det vara helt avgörande att vi inom kort får bevis på verklig återhämtning för att börserna ska kunna fortsätta stiga.


*Marknadskommentaren görs i samarbete med Coeli