Aktuellt
Mars - Rekordnedgångar på marknaden
2020-04-15
Marknadskommentar för mars 2020
Coronapandemin har på rekordtid skapat en så kallad björnmarknad på världens börser – aldrig tidigare har börserna fallit med mer än 20 procent på så kort tid. Mars månad 2020 var en sällsynt förfärlig månad för mänskligheten ur många olika aspekter. Det känns redan som en evighet sedan, men månaden började faktiskt med positiva signaler från Europas inköpsindex. Statistiken var dock ointressant redan samma dag den publicerades och på månadens första handelsdag blev det tydligt hur illa det såg ut i norra Italien. Kinas problem med covid-19, som många av oss diskuterade för bara fem veckor sedan, slog plötsligt till med en oanad kraft få av oss kunde förutse med mycket stora mänskliga, politiska och ekonomiska konsekvenser. På tre veckor föll indexet närmare -40 procent som mest, den mest kraftfulla nedgången någonsin från en toppnivå.
- USA: utveckling mars-12,51% (S&P 500)
- Tillväxtmarknader: utveckling mars-12,87% (MSCI EM)
- Sverige: utveckling mars: -13,29% (SIX PRX)
Den gemensamma nämnaren för allt som hänt de senaste veckorna är att utvecklingen gått med bitvis mycket hög och okontrollerad hastighet. Rekord har slagits på löpande band både vad gäller nedgångar och rekyler i marknaden. Det underlättade heller inte för världen när OPEC och Ryssland satte hårt mot hårt och startade ett priskrig helgen den 7–8 mars. Oljepriset kollapsade och hade den 9 mars sin största nedgång sedan 1991 (-26 procent). Sedan dess har oljepriset sjunkit med ytterligare -20 procent och sedan den högsta noteringen i år har oljepriset minskat med närmare -60 procent. Trycket på framförallt amerikanska högkostnadsproducenter är nu mycket kraftfullt. Det kommer sannolikt slå ut en hel del produktion för gott. Fördelen för vanliga konsumenter är dock uppenbar och tydlig. Om vi skulle gå ner under USD10 per fat kommer en positiv rekyl i höst sannolikt bli mycket dramatisk (eftersom utbudet slås ut).
Väl medvetna om all den oro som finns runt omkring oss är vi övertygade om att marknaden även denna gång kommer vända upp och sannolikt när vi minst anar det. Vi tycker den bästa jämförelsen till vad vi nu upplever var när flygplanen flög in i World Trade Center den 11 september 2001 och världen under några månader var i fullständig chock. Den amerikanska börsen var stängd i fyra dagar med fullständigt kaos i marknaden och människor var skräckslagna. De senaste veckorna var det vid ett flertal tillfällen uppehåll i handeln då rörelserna nedåt var alltför kraftiga. Andra gemensamma nämnare med 9/11 var att vi hade den största nedgången i aktiemarknaden under en dag. Nu precis som då var i princip allt flyg inställt och VIX index nådde nya rekordnivåer. År 2001 hade vi antraxbrev och hot som gjorde att människor inte lämnade sina hem, vilket är samma utveckling som idag men av andra skäl.
Människan är briljant på att lösa problem och aldrig tidigare i mänsklighetens historia har forskare, politiker, ekonomer och företagsledare arbetat så synkroniserat för att lösa ett problem. Stimulanspaketen som annonserats av centralbanker och regeringar är på nivåer som vi aldrig tidigare skådat. Men pudelns kärna är covid-19 och dess konsekvenser måste avta innan ekonomin med hjälp av enorma statsstöd kan starta upp igen. När all världens expertis ännu famlar efter exakt information om virusets egenskaper gör vi bäst i att enbart lyssna på vad de säger. När detta skrivs på månadens sista dag har vi äntligen fått lite positiva besked från ett mycket hårt drabbat Italien – mycket glädjande. Dessutom så publicerades det kinesiska inköpsindex (PMI) för mars som visade 52 jämfört med februaris 36. Oljepriset reagerade positivt på det och steg med 20 procent (!).
Björnmarknad på värdens börser
En björnmarknad (det vill säga när börsen faller minst 20 procent) är inte enbart ett oordnat kaos som man kan tro utan består av olika faser.
Den första fasen är en likvidationskris och är ofta den värsta fasen. Den varade mellan den 24 februari, vilket var den första dagen av stor börsoro, till den 23 mars. I den första fasen faller alla tillgångar i värde samtidigt, oberoende om det är aktier eller företagsobligationer eller mer trygga investeringar som statsobligationer. Inte ens guld steg i värde. Exempelvis föll flertalet räntefonder lika mycket som aktiefonder under mars månad vilket är extremt ovanligt. Anledningen är att kapitalförvaltare världen över behöver ta ned risken i sina portföljer och frigöra likviditet. I den här fasen fungerar inte krispaket eftersom portföljerna behöver minskas och värdepapper säljas hur som helst.
Den andra fasen, som vi nu befinner oss i, karakteriseras av att marknaden kastas mellan hopp och förtvivlan. Även om regeringar och centralbanker stöttar ekonomin kommer en systemkollaps undvikas men inte en lågkonjunktur. Under de kommande veckorna och månaderna kommer både makrostatistiken och bolagens kvartalsrapporter vara de värsta som någonsin skådats i modern tid. Exempelvis har den amerikanska arbetslösheten ökat med närmare 10 miljoner människor, eller 6 procent, på endast två veckor vilket är extremt snabbt. Under finanskrisen 2008-2009 tog det 77 veckor för arbetslösheten att öka lika mycket. Företagskonkurserna har bara börjat öka, exemplen kan göras fler. Mot det står att hur fruktansvärd pandemin än är, är den med största sannolikhet övergående. Så länge regeringarna och centralbanker stöder näringslivet så att så få jobbtillfällen som möjligt går förlorade långsiktigt kommer återhämtningen kunna bli både snabb och kraftig då både hushåll och företag kommer ha ett behov av att konsumera ikapp. Under den andra fasen i björnmarknaden finns risken att nya lägsta nivåer på börserna kan skapas, vilket skapar unika möjligheter för investerare. Passa på, det är bara vart tionde år det är rea på aktier. Men det gäller att vara både vara stryktålig och långsiktig då det är svårt att veta när börsen nått botten och i genomsnitt tar det därefter tre till fyra gånger så lång tid för börsen att återhämta sig som det tog för börsen att falla från toppen till botten.
Now this is not the end. It is not even the beginning of the end. But it is, perhaps, the end of the beginning
Välkända strofen ovan kommer från ett tal som Sir Winston Churchill höll efter att britterna vunnit det andra slaget om El Alamein i Egypten 1942. Det var en av de viktiga vändpunkterna under det andra världskriget och andemeningen kan appliceras på hur börsen reagerar på den nuvarande händelseutvecklingen.
*Marknadskommentaren görs i samarbete med Coeli