Aktuellt
Maj - Har världens ekonomier passerat lågpunkten?
2020-06-10
Marknadskommentar och omvärldsanalys under maj 2020
Maj inleddes med fallande kurser på världens börser. Exempelvis var OMX ned nästan fem procent på månadens första handelsdag. Det var först i slutet av månaden som aktiekurserna bröt igenom april månads nivåer. Katalysatorn var en kombination av att olika länder successivt öppnade upp, vi fick tidiga men positiva tecken i utvecklingen av ett vaccin och till sist, ett enormt stödpaket på cirka 8000 miljarder SEK (5,4 procent av EU:s BNP). Sverige, Nederländerna, Österrike och Danmark har (för tillfället?) satt sig på tvären och säger nej till förslaget att det ska vara i form av bidrag. Istället vill dessa länder se regelrätta lån. Nuvarande förslag innebär att två tredjedelar delas ut som bidrag och en tredjedel som lån. De fyra länderna som spjärnar emot är också de som är bland de största nettobetalarna. Italien, Spanien och Frankrike föreslås bli de stora mottagarländerna.
- SIXPRX index 5,50%
- MSCI Emerging Markets index -2,81%
- S&P 500 4,53%
Högst sannolikt har världens olika ekonomier nu passerat lågpunkten i aktivitet och vi kommer kommande månader få se en slagig men successiv återhämtning. När man studerar nedgången i till exempel den italienska bilförsäljningen i april (-97,5 procent!) eller den amerikanska industriproduktionen i april ur ett 100-årigt perspektiv är det lätt att förstå att det inte kan bli mycket värre.
Om vi använder Kina som någon form av ledande indikator kan man se att det sker en förvånansvärt stark återhämtning. Den kinesiska bilförsäljningen ökade med 47 procent i april jämfört med mars medan antalet restaurangbesök var något långsammare med 28 procent i ökningstakt.
En bra men mindre charmig indikator är trafiksituationen i de 100 största städerna i Kina som nu är tillbaka på normala kaosnivåer. Utvecklingen påverkas säkert också av att människor nu är mindre intresserade av att åka kommunalt.
Även Europa vaknar långsamt till liv igen där Sverige ligger i topp på grund av vår avvikande strategi avseende nedstängningar och karantäner. Mindre smickrande är att vi är det sjätte sämsta landet i världen vad gäller antal döda per capita. Svenskar börjar betraktas som paria och lunchbesöket i Köpenhamn kan jag glömma ett tag till. Att det förra söndagen var tre timmars kö (!) över Öresundsbron med danskar som skulle hem efter långhelg i Sverige är uppenbarligen inget problem ur smitto-synpunkt. Är det inte dags att riva upp skatteavtalet med Danmark snart som dåvarande finansminister Bosse Ringholm 2003 så imponerande oskickligt förhandlade fram? Han har några miljarder skattekronor på sitt samvete.
Den svenska kronan stärks äntligen och det behövdes en pandemi för att investerare skulle förstå att skillnaden mellan Sveriges balansräkning jämfört mot Europas genomsnitt är betydande och till Sveriges fördel (gäller ej på individnivå). På månadens sista dag fick vi även första kvartalets BNP-tillväxt för Sverige som steg med 0,1 procent mot förväntade -0,3 procent. Det är dock bara brus jämfört mot de siffror som kommer senare för det andra kvartalet. Typiskt att när vi äntligen har råd att åka utomlands så går det inte. Nedan svenska kronan vs euro mätt över två år.
Regimen i Kina har återigen visat att människoliv och demokrati inte står speciellt högt på agendan. Det blir allt mer uppenbart att överenskommelsen från 1997 mellan Storbritannien och Kina angående Hongkong och dess självständighet inte gäller längre. Som vi sagt tidigare, detta kommer tyvärr inte att sluta lyckligt. Det känns inte osannolikt att President Trump, som är under press på grund av en minst sagt medioker insats mot covid-19, kommer att gå till attack mot Kina igen under sommaren för att verka handlingskraftig på hemmaplan inför det amerikanska valet i höst. Problemen i Hongkong kan vara en katalysator för honom att agera.
President Trump fick ännu ett av många raseriutbrott när Twitter började säkerställa att fakta som han twittrade om faktiskt var sant. De bifogade helt enkelt en länk ”get the facts” på hans tweet och det tog inte lång tid innan reaktionen kom. ”Twitter is completely stifling FREE SPEECH, and I, as President, will not allow it to happen!” Han passade också på att dela ut några ordentliga kängor till ”Fake News CNN” och ”Amazon Washington Post”. Financial Times kommenterade det med att: ”the former reality star’s social media feed allows him to speak directly to his supporters” – en ny titulering helt enkelt.
*Marknadskommentaren görs i samarbete med Coeli