Vi använder cookies för att din upplevelse av webbplatsen ska bli så bra som möjligt och för att följa upp hur webbsidan används. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

Aktuellt

Juli - Starka globala aktiemarknader

2020-08-12

Marknadskommentar och omvärldsanalys under Juli 2020

Juli inleddes med starka globala aktiemarknader där katalysatorn denna gång var den kinesiska partiapparaten som ivrigt uppmuntrade privatinvesterare att delta i den ”välmående uppåtgående aktiemarknaden”. Styrräntan sänktes med 0,25 procent av den kinesiska centralbanken PBOC, vilket var första gången på 10 år och marginalkraven för aktiedepåer ändrades för att incentivera mer aktieköp. Ingen tvekan att partiet sanktionerade en börsuppgång och Shanghai-indexet hade i början av juli sin bästa vecka på fem år. Med en uppgång på närmare 15 procent i år känns det lite märkligt att det var i Wuhan allt elände startade för drygt ett halvår sedan.

 

  • USA: utveckling juli: 5,51% (S&P 500)
  • Tillväxtmarknader: utveckling juli: 2,68% (MSCI EM)
  • Sverige: utveckling juli: 4,10% (SIX PRX)​

 

I mitten av månaden började Q2-rapporterna välla in där nordiska bolag generellt uppvisade en bättre utveckling än befarat, framför allt inom byggrelaterad industri, men även industrijättar som SKF, Volvo och Hexagon i Sverige var bättre än väntat. I Kontinentaleuropa var bilden mer splittrad och det är tydligt att de betydligt hårdare restriktionerna i länder som Italien och Spanien har plågat ekonomierna mer än i Nordeuropa. I Europa verkar det nästan som att ju värre covidutveckling desto sämre aktiebörs. Sverige är en lysande stjärna i sammanhanget med en nedgång på enbart cirka -2 procent i år (mätt i euro).

 

Utvecklingen för enbart juli visar mer tydligt hur stark börs Sverige haft jämfört mot resten av världen med en uppgång på två procent. Bättre än till och med Nasdaq och enbart slagen av Shanghaibörsen. Det man kan fråga sig är om investerare noterat den mycket starka återhämtningen av den svenska kronan (äntligen!) som skett i år, där den nu tillhör en av världens starkaste valutor.  Det är framför allt mot amerikanska dollarn som den svenska kronan förstärkts med drygt sex procent. Mätt mot euro är det enbart cirka 1,5 procent i år, så inget som stör exportföretagen. Från bottennivån i mars har den svenska kronan gjort en återhämtning mot euron med hela 8 procent.

 

Den stora snackisen inom valutavärlden är annars USD-försvagningen som med kraft fortsatte i juli. Euroförstärkningen var hela 5 procent i juli och är den starkaste månadsutvecklingen sedan september 2010. Katalysatorn för denna utveckling var uppgörelsen inom EU i början av maj och det enorma stimulansprogram som nu sjösätts. För oss är detta en tydlig signal om att investerare ökar sin allokering in i Europa på bekostnad av USA. Rent mekaniskt innebär valutaförstärkningen att de europeiska företagen får en viss valutamotvind, men om investerare generellt får ett fortsatt ökat förtroende för Europa överväger sannolikt den effekten.

 

Vi fasthåller att de europeiska aktiemarknaderna kommer att ha en starkare utveckling än de amerikanska framöver. Någon gång borde trenden vända och med tanke på att den amerikanska aktiekursutvecklingen i förhållande till den europeiska är på en 70-årshögstanivå tror vi att det är nu det händer. Positioneringen är fortsatt låg hos globala investerare, värderingarna betydligt lägre, vi har fått rejäla stimulanser från centralbanker och EU samtidigt som det är en lägre politisk osäkerhet jämfört med USA och en covid-19-utveckling som just nu ser ut att hanteras bättre i Europa.

 

Även guld var i fokus under månaden med nya toppnoteringar, vilket är en tydlig signal om att investerare försöker hitta en säker hamn. Att köpa statsobligationer för att hoppas få tillbaka samma belopp om 10 år attraherar få investerare. Kryptovalutan Bitcoin har också haft en stark utveckling de senaste veckorna, sannolikt av samma skäl som guldets.

 

Efter fyra dygns förhandlingar slutade det som det brukar inom EU. De som sköter sig och har väl uppbyggda institutioner och skattesystem får betala för dem med en svagare struktur. Frankrike vred som brukligt om armen på Tyskland och ”the frugal four”: Sverige, Nederländerna, Danmark och Österrike, var sedan en lätt match för Merkel och Macron. Stefan Löfven hade inte mycket att komma med i förhandlingarna. Eftersom storleken på de bidrag och lån EU-länderna kan få ur fonden inte grundas på antal döda av corona utan på arbetslöshet, BNP och statsskuld, är Sverige en rejäl förlorare. Det är naturligtvis mycket magstarkt att vi nu (genom EU) lånar pengar för att dela ut bidrag till medborgare i länder som Italien. Även om det är ett underbart land har politikerna i decennier misskött landets ekonomi. Det allra värsta, och detta är ofattbart, är att man inte lyckades underteckna den del av avtalet där villkoret för att få ta del av stödpaketet är att man måste ”leva upp till rättsstatens principer”. Ungern och Polen lyckades högljutt få bort den delen av avtalet, vilket känns minst sagt olustigt. När Jonas Sjöstedt KU-anmäler regeringen för att de inte informerade EU-nämnden om detta känns det lite märkligt.

 

President Donald Trump har det fortsatt besvärligt med covid-19, den inhemska ekonomin och därmed opinionsläget. Vi kan varmt rekommendera en mycket omtalad intervju av Chris Wallace på Fox News, Trumps (före detta?) favoritkanal. Om det inte handlat om världens mäktigaste person och ämbete hade intervjun varit underhållande. Intervjun avslutas med att han vägrar säga om han kommer att godkänna valresultatet senare i höst.

Donald Trump Juniors Twitterkonto fick tillfälligt stängas av då sonen spridit felaktig information om covid-19 rörande hur ett visst läkemedel skulle bota sjukdomen. Mary Trump, Donald Trumps brorsdotter, publicerade i förra veckan en bok med titeln: Too Much and Never Enough, How My Family Created the World’s Most Dangerous Man. Tänk att få sitta med i smyg på en söndagsmiddag hos familjen Trump…

 

Boris Johnson har det också fortsatt besvärligt med en illa hanterad covid-19-situation och den värsta recessionen i landet på 300 år. Som vi skrev om i februaris månadsbrev blev Trump rejält upprörd när Storbritannien bjöd in Huawei att delta i landets utbyggnad av 5G. I mitten av juli annonserades att Huawei måste vara ute ur landet med all kinesisk teknik och utrustning senast 2027, detta då USA infört sanktioner, vilket innebär att Storbritannien fick ge efter. Brexit-sörjan kommer heller ingenstans och det börjar nog kännas lite ensamt där ute i Nordsjön. Boris Johnson talade till folket och berättade om sina viktproblem och uppmanade alla att börja jogga och cykla för att reducera skadeverkningarna av covid-19. Med en något tveksam pedagogik menade han att när väl träningspasset är gjort på morgonen kan man vara säker på att inget värre händer under dagen.

Gamla hederliga Kodak har haft ett antal tuffa år av förståeliga skäl. Vilken tur då att man av den amerikanska administrationen (”Trump-deal”) högst oväntat fick ett lån på 765 miljoner amerikanska dollar för att utveckla ett vaccin (cirka 10x börsvärdet vid tidpunkten). Aktien svarade hyggligt med en uppgång på 1200 procent på två dagar. Vilken tur att VDn fick nya optioner dagen innan. Vilken otur att bolaget har noll erfarenhet av att utveckla läkemedel.

 

*Marknadskommentaren görs i samarbete med Coeli