Vi använder cookies för att din upplevelse av webbplatsen ska bli så bra som möjligt och för att följa upp hur webbsidan används. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

Aktuellt

Hur mycket pengar ska jag spara varje månad?

2019-06-11

Vilket är det bästa sättet att spara på och hur mycket ska man lägga undan varje månad? Det vanliga, och korta svaret är omkring 10 procent av din inkomst varje månad. Det låter ju bra, men är det verkligen så enkelt? Vår rådgivare Tom Essberg reder ut alla frågetecken. Du får tips på vad som är viktigt att tänka på och en plan i tre enkla steg för hur du kan lägga upp ditt sparande.

 

Steg 1: Spara ihop till en buffert

Innan du börja spara till pensionen eller andra mer långsiktiga mål, se till att spara ihop till en buffert. Gärna så mycket att du har två månadslöner på ett konto.

- Om du lägger undan 10 procent av din inkomst varje månad från och med nu, kommer du att ha din buffert på kontot om lite drygt ett och ett halvt år. 

 

Steg 2: Lägg undan pengar till ett specifikt mål

Nu när du har en rejäl buffert på kontot kan du unna dig att spara till något mer inspirerande. Ett så kallat målsparande är perfekt om du ska åka på en semesterresa eller sparar till kontantinsatsen för ett nytt boende.

– Det här är givetvis inget måste, men genom att du bygger upp ett sparande för ren konsumtion minskar du risken att din buffert går åt för att betala semesterresan. Och precis som när det gäller buffertsparande så är det här ett kortsiktigt sparande och därför kan det vara bra att välja fonder med lägre risknivå om du sparar i ett investeringssparkonto, säger Tom.

Alla bör spara för att stärka upp sin pension. Det kan ge dig möjligheten att gå i pension tidigare, eller att sätta en välförtjänt guldkant på tillvaron som pensionär

Steg 3: Börja spara till din pension

Du har nu lyckats spara ihop en hel del pengar. Både till en buffert för oförutsedda utgifter, samt eventuellt till semestern eller något annat roligt. Nu är det dags att börja tänka långsiktigt:

– Alla bör spara för att stärka upp sin pension. Det kan ge dig möjligheten att gå i pension tidigare, eller att sätta en välförtjänt guldkant på tillvaron som pensionär, säger Tom.

Fortsätt gärna att lägga undan 10 procent av din lön. Får du ut 20 000 kronor i lön handlar det om 2 000 kronor per månad. Om du väljer att spara just 2 000 kronor i månaden har du faktiskt tagit ditt första steg mot att bli miljonär.

Om du lägger undan 2 000 kronor per månad och har en snittavkastning på 8 procent per år så är du miljonär inom 20 år. Pengarna växer väldigt fort tack vare ränta på ränta-effekten. 

- Exakt hur mycket pengar du kan lägga undan varje månad beror givetvis på i vilken livssituation du befinner dig. Men även några hundralappar i månaden kan göra väldigt stor skillnad över tid, det viktiga är att du börjar spara, säger Tom.


Toms tips för att lyckas med månadssparande

Knepet för att lyckas är enkelt, men kräver en smula disciplin.

Det första du ska göra när du får din lön är att lägga undan en del av pengarna omedelbart, gärna 10 procent eller mer om du har möjlighet. Det är här hela hemligheten ligger, att du betalar till dig själv innan du gör av med pengarna på annat. Att försöka vänta till slutet av månaden och hoppas att det ska finnas pengar kvar på kontot kommer inte att fungera.

 

Du kan redan nu starta ett investeringssparkonto (ISK) med månadssparande. Ditt månadssparande dras automatiskt varje månad efter lönen har landat på ditt konto. Du kommer att tacka dig själv om några år. Läs mer om ISK här.


Vill du ha fler tips och råd?

Om du har fler frågor om sparande är du välkommen prata med Tom Essberg eller någon av våra andra licensierade rådgivare genom att ringa 090-70 09 50.