Vi använder cookies för att din upplevelse av webbplatsen ska bli så bra som möjligt och för att följa upp hur webbsidan används. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

Aktuellt

Höjning för de med lägst pension 2020

2019-10-07

Vi har tidigare informerat om höjd pensionsålder från 2020, läs förra artikeln här. Nedan kan du läsa mer om bostadstillägg och garantipension.

Under oktober förväntas riksdagen fatta beslut gällande förslagen.

 

Garantipension

År 2020 föreslås en höjning av garantipensionen med maximalt 200 kronor. Garantipensionen är ett grundskydd i den allmänna pensionen för dig som haft liten eller ingen arbetsinkomst under livet. Som mest kan garantipensionen bli 8 254 kronor i månaden före skatt enligt dagens nivåer. För gifta blir beloppet något lägre, upp till 7 363 kronor i månaden.

Tar du ut din allmänna pension före 65 års ålder reduceras garantipensionen. För att få full garantipension krävs det även att du bott i Sverige i minst 40 år.

 

Bostadstillägg

Utöver höjd garantipension föreslås även att maximalt bostadstillägg till pensionärer höjs från 5 560 kronor till 6 540 kronor per månad. Vidare höjs taket för bostadskostnaden till 7 000 kronor per månad, för gifta gäller 3 500 kronor per månad. Detta innebär att bostadskostnaden ersätts enligt nedan:

  • 100 procent upp till 3 000 kronor.
  • 90 procent mellan 3 001 och 5 000 kronor.
  • 70 procent mellan 5 001 och 7 000 kronor.

 

Är detta bra för mig? 

Om förslaget går igenom så innebär det att personer med låg pension kommer att få en höjning. Eterum hade gärna sett att garantipensionen höjts något mer i relation till bostadstillägget.

Enligt Pensionsmyndigheten är det många som missar att ansöka om bostadstillägg och därmed går miste om sin ersättning. Trots ändringarna så kommer problematiken kvarstå, de med lägst pension har tyvärr svårt att klara sig ekonomiskt.

 

Gäller detta mig?

För att veta om du är berättigad garantipension eller bostadstillägg behöver du vända till Pensionsmyndigheten. På Pensionsmyndighetens hemsida finns dock information om att inga beräkningar enligt det nya förslaget kan göras förrän efter årsskiftet.
Förslagen är ännu inte beslutade av riksdagen. Inga nya beräkningar kan göras ännu, vare sig på webbplatsen eller av kundservice, förrän efter årsskiftet.

 

Vad kan jag göra för att öka min pension?

  • Börja engagera dig i din pension från tidig ålder. Eterum erbjuder sina kunder en pensionsprognos. En sammanställning över dina pensionsdelar samt dina sjuk-och livförsäkringar. Ta del av din sammanställning här.
  • Gör aktiva val och se till att du har rätt risknivå. Ta hjälp av din rådgivare hos Eterum. Skapa en pensionsprognos för att sedan boka tid med din rådgivare. Ni kollar tillsammans igenom din pension och kontrollerar din risknivå.
  • Månadsspara privat till Pension i ISK. Du kan läsa mer om den populära sparformen Investeringssparkonto (ISK) här.

 

Har du frågor om vad du kan göra för att påverka din pension?  

Hör av dig till oss, vi sammanställer alla dina pensioner och sedan hjälper en rådgivare dig att anpassa risken och se över dina avgifter utifrån din unika situation.