Vi använder cookies för att din upplevelse av webbplatsen ska bli så bra som möjligt och för att följa upp hur webbsidan används. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

Aktuellt

Höjd pensionsålder från 2020

2019-08-27

I slutet på maj 2019 överlämnades ett förslag till riksdagen för att höja och trygga den allmänna pensionen. Propositionen bygger på en överenskommelse i Pensionsgruppen från december 2017.

Enligt förslaget höjs åldern för när det tidigast går att ta ut allmän pension redan från 2020. Åldern höjs från 61 år till 62 år och kommer sedan att höjas stegvis fram tills 2026.

 

Varför höjs pensionsåldern?

Det korta svaret är att vi lever längre och att det är allt vanligare att ta ut inkomstpension före 65 års ålder. Från 1994 när nuvarande pensionssystem sjösattes har den återstående livslängden vid 65 års ålder ökat för både män och kvinnor. Det nuvarande sättet att beräkna livslängd i det allmänna pensionssystemet är inte hållbart i framtiden. Det gör att ett underskott uppstår vilket på sikt leder till lägre pensioner.

 

Höjd pensionsålder i tre steg:

  • År 2020 höjs åldersgränsen till 62 år, är du född 1958 eller tidigare påverkas du inte.
  • År 2023 höjs åldersgränsen till 63 år. Personer som är födda 1961 eller 1962 får tidigast ta ut allmän pension vid 63 års ålder.
  • År 2026 höjs åldersgränsen sannolikt till 64 år. Personer som är födda 1963 och senare får tidigast ta ut allmän pension vid 64 års ålder.

 

Riktålder införs 2026

Åldern för när man tidigast kan ta ut allmän pension eller få garantipension och bostadstillägg kommer att kopplas till medellivslängdens utveckling, vilket innebär att en så kallad riktålder införs. Riktåldern kommer troligen att vara 67 år vid införandet 2026. Det innebär att du tidigast kan ta ut allmän pension från 64 år. Vilket är tre år före den riktålder som införs.

 

Påverkas hela min pension av höjd pensionsålder?

Förslaget påverkar endast den allmänna pensionen (orange kuvertet) bestående av inkomstpension, premiepension, och för de med garantipension. 

Tjänstepension via arbetsgivaren eller privata pensionssparanden påverkas inte.

 

Vad kan jag göra för att gå i pension tidigare?

  • Spara privat till pension redan från ung ålder. En populär sparform idag är ISK.
    Läs mer om Investeringssparkonto (ISK) här.
  • Löneväxla för dig med månadsinkomst över 43 309 kr (2019).
    Läs mer om löneväxling här.
  • Se över din tjänstepension och anpassa risken i ditt sparande.
    Skapa en pensionsprognos här för att få en samlad bild över din pension.

 

Har du frågor om hur du påverkas och vad du kan göra för att påverka din pension?

Kontakta oss för att boka en tid med din rådgivare. Vi hjälper dig gärna att se över hur du kan påverka din pension.