Vi använder cookies för att din upplevelse av webbplatsen ska bli så bra som möjligt och för att följa upp hur webbsidan används. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

Aktuellt

Februari - Från "max greed" till "max fear"

2020-03-06

Marknadskommentar för februari 2020

”Sällan har inledningen av ett år bjudit på så mycket dramatik…” Så inleddes föregående månadsuppdatering och den tar vi en dacapo på rakt av! Februari, en månad som i princip uteslutande handlat om utvecklingen av viruset covid-19 – corona. Det finns alltså några dagars fördröjning på de allra senaste nyheterna varumärket när ni läser denna uppdatering.

 

  • USA: utveckling januari -8,41% (S&P 500)
  • Tillväxtmarknader: utveckling januari -4,79% (MSCI EM)
  • Sverige: utveckling januari: -6,59% (SIX PRX)

 

När till och med företaget som äger Corona (öl med mera) rapporterar om stora förluster och sitt sämsta kvartal på 10 år, då förstår man att mediabruset är på maximal nivå. Fram till den 19 februari noterade världens börser nya all time high-nivåer var och varannan dag samtidigt som 30 000 personer insjuknat i Kina. Vinstvarningar har ignorerats och svaga makrosiffror applåderades av marknaden då det indikerades nya stimulanser från världens olika centralbanker. Det bästa exemplet på marknadens likgiltighet var Apple som vinstvarnade på grund av coronaviruset. Aktien tappade 1,5 procent och steg lika mycket dagen efter! Det är priset vi alla får betala när dumt indexkapital inte ser vad som händer i världen utan bara skall investeras i marknaderna. Det passiva kapitalet är större än någonsin och det ökar riskerna och volatiliteten i systemen.

 

Under den sista helgen i februari fick marknaden plötsligt en uppenbarelse då man förstod att viruset kommer ha en större påverkan på realekonomin än vad man initialt räknat med. Reverseringen som uppstod var den kraftigaste någonsin uppmätt i USA (och på många andra håll) då marknaderna på en vecka tappade 12–15 procent i värde med en hastighet som var cirka fem gånger den normala utvecklingen. Det vi förvånades över var inte att marknaden föll, utan att det i första läget helt ignorerades för att nästa dag agera som om den yttersta dagen är nära (lätt tillspetsat för att väcka er läsare). Månadens sista vecka var den sämsta på världens börser sedan oktober 2008, en period då världens finansiella system bokstavligen talat höll på att gå under.

Vi kan konstatera att marknaden snabbare än någonsin gått från ”max greed” till ”max fear”.

Med en riskaptit på topp ska det inte mycket till för att frågetecken uppstår och marknaden ändrar riktning. Det som gör det ännu mer intressant är den höga exponeringen som CTA:s (Computer Trading Algorithms) har byggt upp. När det vänder går det undan – tänk julen 2018.

Vi kan konstatera att marknaden snabbare än någonsin gått från ”max greed” till ”max fear”. Nu kan man fyndköpa fina bolag på nivåer som ingen kunde drömma om för mindre än 10 dagar sedan – det är rea. Sedan är det oklart hur länge rean pågår och om det kommer ytterligare utförsäljningar av aktier.

Ett annat sätt att se på samma fenomen är att studera till exempel Dow&Jones i USA.

 

Man kan absolut diskutera om utgångsläget var för upptrissat (sannolikt), men det har varit en rejäl urblåsning under veckan som gått. WHO har ännu inte klassat influensan som pandemisk men senast det hände, 2009 med svininfluensan, insjuknade cirka 60 miljoner människor enbart i USA (!) och upp emot 575 000 människor i världen dog. Den vanliga influensan dödar varje år upp emot 650 000 människor. Fruktansvärt tragiskt naturligtvis, men bara för att försöka sätta lite perspektiv på rådande situation. Vi läser också en intervju med professor Christian Drosten som upptäckte SARS och är chef för ”Institute of Virology at the Charite Hospital”. Han tycker det ser ut som en kommande pandemi liknande den 1957–58 där 1–2 miljoner människor dog. Han förväntar sig att 60–70 procent av Tysklands befolkning ska smittas(!) men frågan är över hur lång tid. Avslutningsvis bedömer han att chanserna är goda vad gäller möjligheten att begränsa utbrottet till sommaren när viruset utgör en lägre risk. Ansedda New England Journal of Medicine skriver att dödligheten är i nivå med en kraftigare säsongsinfluensa. Vi vet såklart inte svaret, men vi vet att marknaden är väldigt bra på att ta ut dåliga nyheter snabbt.

Problemet idag är inte att efterfrågan på varor och tjänster försvunnit utan att det är utbudet/produktionen i fabriker, hotell och konferenser som tillfälligt drar ned på aktiviteten. Därmed är både första och antagligen också andra kvartalet ned rejält i aktivitet i världens ekonomier och 2020 kommer sannolikt uppvisa den svagaste globala tillväxten sedan finanskrisen 2009. Finansiellt är vi betydligt bättre rustade nu än då med undantag av räntenivån som knappast kan bli så mycket lägre. Söndagen den 1 mars kommenterar en WHO chef: ”Global markets should calm down and try to see the reality” vilket känns lagom balanserat. Ingen kan argumentera emot det faktum att mediahysterin de senaste dagarna varit total.

Det var ingen överraskning att Kinas PMI som kom ut på fredagskvällen den 28 februari var rakt ned i källaren. Landet har ju till stora delar varit helt lamslaget, men visst speglar bilden dramatiken väl. Kom ihåg att det nu är ett historiskt tal och det enda som betyder något är var vi befinner oss om några månader.

 

Det media nu inte nämner i någon större omfattning är att smittspridningen verkar ha stabiliserats i Kina. Under helgen rapporteras om att ökningstakten av antalet smittade minskar. Ikea, Starbucks och andra företag i Kina har börjat starta upp sina verksamheter.

 

Bolagsanalys ger genom simuleringar lite perspektiv på tillvaron. Genom att till exempel modellera på välkända industribolags förväntade intjäning som Atlas Copco, Volvo och SKF för att få svar på frågan ”hur mycket av det fulla värdet i en diskonterad kassaflödesmodell ligger i de första fyra kvartalen” kommer följande svar. Med alla andra förutsättningar oförändrade är svaret 3–9 procent. I många tillväxtbolag är det under en procent. Konsekvensen och implicit betyder det att marknaden antingen ser saker längre fram som åtminstone inte vi överblickar, eller så skjuter man på kort sikt över målet. Vi förstår att det är riskpremium som stiger kraftigt, men rörelsen känns lätt överdriven. För att citera Warren Buffet: ”Price is what you pay, value is what you get”. Det finns också förståelse för att det är det enorma berget av passivt kapital som ställt in sina handelsalgoritmer från köp till sälj (och de sitter inte och räknar på bolagsvärden). Därför är det sannolikt en bra affär att köpa från dem nu – återigen, tänk julen 2018. Man får ha respekt för deras storlek så det kan pågå en längre tid, men helt säkert ska de förr eller senare in i marknaden igen och det oavsett prisnivåer.

 

I Kina där virusutbrottet startade har staten och centralbanken dragit på rejält med olika former av ekonomiska stimulanser. De flesta av oss blir nog lätt förvånade när de nedan kan konstatera hur den kinesiska aktiemarknaden hanterat viruskrisen, skapligt var ordet.

 

I Hongkong, vars ekonomi också går på knäna, tog regeringen i förra veckan ett nytt grepp för att kickstarta ekonomin. Varje medborgare får ett belopp som motsvarar 12 500 kronor, ”helikopterpengar”, där staten kastar pengar till medborgarna för att de ska kunna spendera mer. Om inte annat är det kreativt och direkt.

Det kan kanske bero på att president Donald Trump några dagar tidigare skällt ut Boris Johnson då Storbritannien, mot USA:s vilja delvis tagit Huawei till nåder inför utbyggnaden av deras 5G-nät. Enligt uppgift var språkbruket från president Trump så grovt att de som hörde konversationen blev förstummade. The Financial Times beskriver presidentens raseri som ”apoplektiskt”, alltså som om han var på väg att få en stroke. Boris Johnssons förhoppningar om att få till ett handelsavtal med USA innan det amerikanska valet i november kan de nog glömma efter detta och det sätter även en rejäl press på Johnsson. En press som han i sin tur nu utövar mot EU i nya post-Brexit-förhandlingar och där Frankrike svarade att de inte accepterar att Boris Johnson utövar utpressning mot EU. Värt att nämna är Boris Johnsons universalrecept mot coronaviruset: ”Det bästa vi kan göra för att hjälpa sjukvården är att tvätta händerna i varmt vatten, samtidigt som vi sjunger Happy Birthday två gånger”. Mycket har hänt sedan Storbritannien för 75 år sedan räddade Europa.

 

Avslutningsvis här hemma i Sverige känns den politiska utvecklingen också något utmanande. Efter de avskyvärda vålds- och förnedringsbrotten mot ungdomar som eskalerat på sistone skyller statsministern på skattesänkningar som den tidigare regeringen genomförde åren 2004–2012. Ett nytt lågvattenmärke och man undrar om han själv tror på det?

 

 

*Marknadskommentaren görs i samarbete med Coeli