Vi använder cookies för att din upplevelse av webbplatsen ska bli så bra som möjligt och för att följa upp hur webbsidan används. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

Aktuellt

Därför står börsen betydligt högre om ett år

2020-12-08

Börsrallyt i november gav oss en försmak på börsens utveckling nästa år. Återgången till normalitet lär fortsätta elda på börsindexen och om ett år står börsen klart högre än i dag. Men vägen till återhämtning lär inte bli spikrak.

 

Högst på julens önskelista för flertalet människor och företag är att kunna återgå till det normala. Under de senaste veckorna har världen nåtts av riktigt goda nyheter för mänskligheten. Tidiga fas-3 studier tyder på att vaccinen immuniserar mer än 9 av 10 av testdeltagarna. Effektiviteten är att jämföra med vaccinen mot mässling och vattkoppor hos barn, långt över den typiska 30–50 procent-effektiviseringsgraden för säsongsinfluensan. Dessutom tyder de tidiga resultaten på att äldre utvecklar lika mycket antikroppar som yngre människor.

Världens börser välkomnade de goda nyheterna med ”återgången till normalitet”-rally där cykliska aktier som straffats hårt av pandemin rusade. Det gav också en försmak på börsens utveckling under det kommande året. Vaccin och den medföljande konjunkturella återhämtningen kommer sannolikt vara det dominerande investerartemat under det första halvåret 2021. Vägen till återhämtning kommer dock inte vara spikrak, men den kommer ge många intressanta investeringsmöjligheter.

 

Det kommer ta lång tid att vaccinera större delen av världen befolkning. Experter tror att 70 procent av befolkningen behöver antikroppar för att uppnå flockimmunitet. Tidiga fas-3 resultat visar att vaccinen fungerar för nio av tio vilket innebär att knappt 80 procent behöver ha utvecklat antikroppar från att ha smittats av viruset eller tagit vaccin. Utöver begränsningar i produktion, logistik och så vidare finns det en förhållandevis stor skepsis mot vaccinens säkerhet. Viljan att ta vaccinet varierar kraftigt mellan länder och mellan olika åldersgrupper. Motivationen att vaccinera sig är högre bland riskgrupperna, som kommer att prioriteras och få tillgång till vaccinet först. Därför är det högst troligt att samhället i stort återgår till det normala långt innan världen uppnår flockimmunitet, eftersom dödligheten för personer under 60 år är låg.

Potentiellt kan det vara kortsiktigt negativt för hushållens konsumtion att ett vaccin är nära antågande då det blir rationellt att vara lite extra försiktig. Det är lättare att vara restriktiv när man ser ljuset i tunneln. Det bör kompenseras av att flertalet företag kan vara mer uthålliga med mindre sparprogram och mer investeringar som resultat.

 

Finanspolitiskt kan det fungera på liknande sätt. Risken är att politiker som redan skapat rekordstora underskott minskar krisåtgärderna för tidigt. Samtidigt torde det vara lättare att godkänna nya stödprogram när behovet ses som tillfälligt och kostnaden därmed mer förutsägbar.

 

Det som är unikt för den här krisen är att stödpaketen varit betydligt större än vid tidigare kriser. Största skillnaden är i USA som har ett betydligt mindre generöst socialförsäkringssystem än vad europeiska länder har. I USA står hushållen för 70 procent av ekonomin. Under krisen i våras och i somras ökade hushållens inkomster då stöden till hushållen var större än inkomstförlusten. Människor höll sig hemma och konsumerade mindre och sparade mer.

Trots att det för närvarande råder viss osäkerhet om hur stödpaketen ska förlängas i efterdyningarna av valet, har hushållen stor uppdämd efterfrågan som kommer släppas lös när pandemin lättar. Bilen, frysen, datorn och mobilen har alla blivit ett år äldre och vissa behöver ersättas. Sannolikt finns det även många som har ett uppdämt resebehov för att nämna några exempel.

 

Den uppenbara pandemirelaterade risken för återhämtning under nästa år är att ju mer ett virus sprids desto större är risken för mutationer. Det senaste exemplet är att viruset hoppat från människan till minkar och därefter tillbaka till människan. Det är svårt att veta i dagsläget hur stor sannolikheten är att mutationerna blir så betydande att de vaccin som nu tillverkas förlorar sin effekt på dessa virusversioner eller inte. Covid-19 verkar dock vara ett stabilare virus än den traditionella säsongsinfluensan. Virus har även en tendens att bli mindre dödligt, men mer smittsamt över tiden. Sannolikt sker detta för att viruset ska ha högre chans att överleva.

 

Det är förhållandevis vanligt att ekonomer i kristider gör alltför försiktiga prognoser för den kommande återhämtningen och jag känner mig konfident att så är fallet även den här gången. Jag ser goda förutsättningar för att återhämtningen kommer bli starkare än den allmänna förväntansbilden, då behovet hos både människor och företag att återgå till det normala är stor. Dessutom har de historiskt stora krispaketen medfört att både hushållen och flertalet bolag är bättre rustade nu än vid tidigare kriser.

 

Får jag rätt om återhämtningen kommer börserna stå betydligt högre om ett år. Men precis som att vägen att få stopp på pandemin inte kommer vara spikrak kommer den heller inte vara det för börsutvecklingen. Min rekommendation är därför att agera stegvis och att öka investeringarna i aktier när börsen har utvecklats svagare under en period. Dessutom är det min bedömning att cykliska aktier, som till exempel verkstad och industri, kommer få allt bättre förutsättningar på börsen ju kraftigare konjunkturåterhämtningen blir.

 

Författare
Erik Lundkvist
CIO, Coeli