Vi använder cookies för att din upplevelse av webbplatsen ska bli så bra som möjligt och för att följa upp hur webbsidan används. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

Aktuellt

Augusti - En ny lång uppgångsfas

2020-09-18

Marknadskommentar och omvärldsanalys under augusti 2020

Efter en period av konsolidering över sommaren accelererade världens börser vidare i augusti med betydande uppgångar. Det breda Europaindex SXXP 600 steg med +2,9 procent, S&P 500 steg med +5,6 procent, Nasdaq med +8,2 procent och i Sverige steg OMX med +3,6 procent, allt mätt i Euro. S&P 500 hade sin bästa augustimånad sedan 1986. Optimismen kan skönjas i globala aktieindexet (Bloomberg World) som i augusti bröt igenom till nya all-time-highs.

 

  • USA: utveckling augusti: 7,01% (S&P 500)
  • Tillväxtmarknader: utveckling augusti: 0,56% (MSCI EM)
  • Sverige: utveckling augusti: 3,73% (SIX PRX)​

 

Nu är det också officiellt, vi är i en ny bullmarket! Enligt Bank of America så svarade en majoritet av deras kunder för första gången sedan början av året att vi nu är inne i en ny lång uppgångsfas.

 

De faktorer som drivit och fortsätter driva börsutvecklingen är ekonomiska stimulanser, nya virusutbrott, mikro- och makrodata samt vaccinnyheter. Stimulanser från centralbanker och regeringar fortsätter på nivåer mänskligheten aldrig tidigare upplevt och den amerikanska centralbankschefen Jay Powell cementerade i sitt tal i slutet av augusti att vi kommer ha mycket låga räntor flera år framöver. Vi har fått en hel del negativa nyheter om nya utbrott i framför allt Sydeuropa och USA:s södra stater, samtidigt som beläggningen på europeiska intensivvårdsplatser glädjande nog är på låga eller obefintliga nivåer. Företagen i Europa och USA har aggregerat under andra kvartalet levererat en högre lönsamhet än förväntat och vaccinutvecklingen går i stort sett framåt enligt plan.

Det är fortsatt de stora teknologibolagen som utgör motorn i utvecklingen på världens börser och koncentrationsrisken stiger för varje vecka. I stort är nu S&P 500 ett teknologi/läkemedelsindex med allt vad det innebär och de fem största teknologibolagen svarar för närmare 25 procent av indexvikten.  Utvecklingen mellan de fem största bolagen och övriga 495 har verkligen gått skilda vägar.

 

De amerikanska bolagen har en stor fördel jämfört med andra internationella bolag i det faktum att många privatinvesterare utanför USA också köper amerikanska aktier. Omvänt är det ingen amerikansk småsparare som handlar aktier på Stockholmsbörsen. I år har småspararna i USA haft en mycket stor påverkan på aktiekursutvecklingen och handelsaktiviteten hos de stora nätmäklarna har stigit med flera hundra procent jämfört med tiden innan pandemin.

 

Apple ökade i augusti sitt börsvärde med 390 Mdr USD och uppgår nu till 2200 Mdr USD. Bara ökningen i augusti motsvarar halva Stockholmsbörsen – det svindlar. För besväret kan Apples VD Tim Cook inom kort se fram emot en lönecheck på blygsamma 279 miljoner USD.

Tesla har i augusti stigit med ytterligare 74 procent och med ett börsvärde på 464 Mdr USD är det nu världens 12:e mest värdefulla bolag – minst sagt imponerande. På tre månader har börsvärdet stigit med 308 Mdr USD eller 198 procent. På 12 månader är aktien upp 1106 procent och börsvärdet har gått från 42 Mdr USD till 465 Mdr USD…. Nu är vi inga experter på Tesla men vi tvivlar på att detta återspeglar verkligheten. Om man antar att Tesla någon gång i framtiden skulle tjäna 10000 USD per bil och vi använder en generös ebit multipel på 25x behöver de producera cirka (464 Mdr / 10000 / 25 ) = 1,856,000 bilar. Senaste kvartalet producerade man 82,000 bilar. Disclaimern är att Elon Musk är ett geni, men aktiens värdering har liten kontakt med verkligheten. Elon bryr sig nog inte. Han är nu god för 111,9 Mdr USD enligt Bloomberg Billionaires Index.

Aktieägare i Nikola, som siktar på tillverkning av elektriska lastbilar, har också gynnats av det ökade intresset av Tesla och har en liknande utveckling, även om börsvärdet är betydligt mindre. Det är också intäkterna som senaste kvartalet var 36k USD, men det kom från en installation av solpaneler till styrelseordföranden i bolaget så det ska nog inte inkluderas i värderingen av bolaget.

Världens äldsta aktieindex, Dow Jones från 1896, annonserade för någon vecka sedan omviktningar bland bolagen. Exxon, som för några år sedan var världens mest värdefulla bolag, har åkt ut och ersätts med Salesforce.com. Det säger mycket om den tid vi lever i, få av oss har antagligen koll på Salesforce.com, men dess börsvärde motsvarar cirka en tredjedel av stockholmsbörsen. Fascinerande!

 

Vi noterar att Nasdaq 100-bolagen under det andra kvartalet betalade 20 Mdr USD i bonus till insiders i form av aktier och optioner samtidigt som intjäningen var 78 Mdr USD. 25% av intjäningen går alltså till insiders vilket är en rekordhög andel. Vi noterar också att insiderförsäljningar är på nivåer som inte skådats sedan 2006.

Glädjande nog har många aktiviteter i augusti påbörjat en rörelse till mer normala nivåer. Det kommer att ta tid och variera mellan olika branscher, men för många branscher är återhämtningen redan i full gång. Nordiska hotell hade i juli för ett år sedan en total beläggningsgrad på drygt 70 procent. Motsvarande siffra i år var cirka 50 procent när det var som bäst och justerat för de hotell som hade öppet var det drygt 60 procent (fonden har en investering i Pandox där VD Anders Nissen den 2 september köpte optioner för 1,3 Mkr).  Restauranger runt om i världen börjar också återhämta sig. Om vi inte får ett betydande bakslag i Covid-19 utvecklingen kommer tillväxten nästa år bland världens ekonomier vara hög och fortsätta växa 2022.

 

Turistindustrin i Europa har haft en ordentlig återhämtning under sommaren, men föll tillbaka i augusti när vi fick nya utbrott. I övriga världen är det fortfarande nattsvart.

 

Förra veckan skickade Goldman Sachs ett vädjande brev till sina anställda där man bad dem att återgå till kontoret i London. Bland annat erbjuds gratis mat och förskola på plats för att locka tillbaka de anställda. Storbritannien har hanterat covid-19 uselt och deras BNP-utveckling för det första halvåret slutade på förkrossande -22,5 procent. Det är mer än dubbelt så mycket (!) jämfört med övriga Europa och FTSE-indexet har fortfarande minskat -26 procent i år (mätt i Euro). Och nästa år har vi (hard) Brexit… God Save the Queen!

 

Så har Donald Trump nominerats till omval som USA:s president den 3:e November. Denna veckas konvent kan lyfta Trump i opinionsmätningar där han fortsatt ligger i underläge. Det gjorde han också för fyra år sedan, och med en betydligt mer effektiv organisation och med mer kapital är det på intet sätt avgjort. Hans odds att vinna har förbättrats i takt med olika våldsamheter i landet har trappats upp. Det är svårt att inte misstänka att han kommer att elda på stämningarna ytterligare eftersom det sannolikt gynnar honom. En extrem polarisering med våldsamheter och raskravaller som USA inte upplevt på många år gör att detta val är det viktigaste i modern tid. Även för alla oss icke-amerikaner.

Demokraternas kandidat Joe Biden känns emellanåt (också) lätt förvirrad och man kan inte vara annat än förundrad att världens mäktigaste land endast klarar av att ta fram en snart 78-årig politiker. I sammanhanget känns Kamala Harris som en frisk fläkt även om vi inte vet exakt var vi har henne. Länken visar en minst sagt förvirrad intervju med Joe Biden för några veckor sedan.

 

*Marknadskommentaren görs i samarbete med Coeli