Vi använder cookies för att din upplevelse av webbplatsen ska bli så bra som möjligt och för att följa upp hur webbsidan används. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

Aktuellt

Augusti - Dramatik på världens börser

2019-09-16

Marknadskommentar för augusti 2019

Årets sista sommarmånad fick en dramatisk start när handelskriget mellan USA och Kina eskalerade med höjda tullar från båda håll. Måndagen den 5 augusti var årets hittills sämsta börsdag då Stockholmsbörsen (SIX PRX) sjönk med 2,3 procent, amerikanska börsen (S&P 500) med 3 procent och tekniktunga Nasdaq med 3,5 procent. Senare under månaden återhämtade sig börskurserna då Donald Trump och Xi Jinping återtagit en något mer försonande ton.

Oron för konjunkturavmattningen satte stora spår på räntemarknaderna där räntorna på framför allt långa statsobligationer föll kraftigt i värde. Exempelvis sjönk räntan för amerikanska 30-åriga statsobligationer från 2,5 procent till 1,95 procent under månaden. Den svenska kronan fortsatte sitt förfall och försvagades med 1 procent mot euron till 10,79 samt med drygt 2 procent mot dollarn till 9,82. Kronan är nu svagare än den var under finanskrisen 2008-2009, inte sedan mitten av teknologibubblans fall under våren 2002 har kronan varit så svag.

 

  • USA: utveckling augusti -1,81% (S&P 500)
  • Tillväxtmarknader: utveckling augusti -2,65% (MSCI EM)
  • Sverige: utveckling augusti -1,17% (SIX PRX)

 

Vad har hänt och vad kommer framåt

Fram tills att rapportsäsongen för det tredje kvartalet tar fart under slutet av oktober är det stor risk att de geopolitiska riskerna kommer fortsätta dominera händelseutvecklingen med stora slag fram och tillbaka på världens börser. Trump och Xi Jinping dansar ett steg framåt och två steg bakåt och det blir sakta men säkert alltmer uppenbart att Trump inte kommer komma så långt i förhandlingarna som han önskat. 

Kina sätter hårt mot hårt och visar med sitt agerande att de kan vara mer uthålliga och utstå mer smärta än Trump som kämpar för att bli omvald klarar av. Därmed ökar sannolikheten för någon form av urvattnat avtal med ökade kinesiska köp av amerikanska varor, (sannolikt jordbruksprodukter som tilltalar Trumps kärnväljare) men som exkluderar de svåra frågorna som teknologiöverföring och statligt stöd till företag.

Storbritanniens nytillträdde premiärminister Boris Johnson har ökat insatserna rejält i och med sitt agerande att tillfälligt upplösa parlamentet i närmare fem veckor till och med mitten av oktober. Det kvarstår att se om Johnsons slutgiltiga mål verkligen är en avtalslös, så kallad hård, Brexit eller om han maximerar trycket på EU för att tvinga dem tillbaka till verkliga förhandlingar. En annan anledning är att Tories pressades tillbaka rejält av det nystartade Brexitpartiet i EU-valet och att Johnson krattar manegen för nyval.

Historiskt låg arbetslöshet, reallöneökningar och extremt låga räntor bäddar för fortsatt god konsumtionstillväxt.

Vad innebär det för dina investeringar?

Konjunkturellt är eskaleringen av handelskriget inte tillräckligt för att världen ska gå ned i lågkonjunktur men otvivelaktigt har känsligheten för en oväntad chock (som brukar vara det som skapar en lågkonjunktur) ökat. Tillverkningsindustrin är globalt i lågkonjunktur som en konsekvens av att Kina redan innan handelskriget valde att strama åt och därefter har handelskriget förvärrat situationen.

Däremot står sig hushållen starkt. Historiskt låg arbetslöshet, reallöneökningar och extremt låga räntor bäddar för fortsatt god konsumtionstillväxt. Till skillnad mot här hemma i Sverige är det möjligt för amerikanska hushåll att refinansiera sina bundna bolån och dra nytta av de längre räntorna utan att betala ränteskillnadsersättning. För att konjunkturen ska hålla i sig krävs det dock att den amerikanska centralbanken fortsätter sänka räntan och att Kina stimulerar mer, vilket är troligt men långt ifrån säkert.


*Marknadskommentaren görs i samarbete med Coeli