Vi använder cookies för att din upplevelse av webbplatsen ska bli så bra som möjligt och för att följa upp hur webbsidan används. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

Aktuellt

April - En kraftigare rekyl än vad vi är vana vid

2020-05-11

Marknadskommentar och omvärldsanalys under april 2020
Efter den snabbaste nedgången någonsin i mars fick vi i april uppleva en uppgång som, precis som så mycket annat detta år, var en händelse utöver det vanliga. S&P 500 föll med -35,4 procent på 23 dagar med en botten den 23 mars. De följande 18 handelsdagarna steg indexet med 31 procent och var den 30 april endast 13 procent från högstanivån satt i februari. Motsvarande siffror för Stoxx600 i Europa var en nedgång på -35,4 procent (exakt samma som S&P 500) men var per den 30 april 22 procent från högstanivån. Varför är skillnaden så stor mellan USA och Europa och hur är det möjligt att marknaden befinner sig på så pass höga nivåer när vi samtidigt upplever den största ekonomiska kollapsen sedan 1930-talet?

 

  • USA: utveckling april: 12,68% (S&P 500)
  • Tillväxtmarknader: utveckling april: 6,97% (MSCI EM)
  • Sverige: utveckling april: 8,51% (SIX PRX)​

 

Svaret på den första frågan är att USA har ett betydligt större inslag av teknologiföretag som fortsatt åtnjuter ett mycket stort förtroende från investerare. Det är kanske inte så konstigt med tanke på skillnaden i vinster som genererats sedan finanskrisen. Kollar vi närmre på vinsttillväxten i USA, Asien, Japan och Europa sedan förra toppen 2007 ser vi ett Europa med få teknologibolag, en banksektor som aldrig återhämtat sig från finanskrisen och svaga politiker som har för lite fokus på ekonomisk tillväxt. Därtill finns det för många medborgare i Europa som har en skev bild om var man befinner sig i den globala näringskedjan. Man har för lite fokus på arbete och leverans och för mycket fokus på förmåner och ledighet. Det ger sammantaget en ekonomisk utveckling som är minst sagt medioker. Sedan toppen 2007 har den sammanlagda vinsttillväxten hos Europas 600 största bolag varit 2 procent över en 13-årsperiod… Det är tyvärr mycket som talar för att Europa kommer att tappa ytterligare i politisk och ekonomisk makt efter att coronakrisen ebbat ut.

Detta är inte en vanlig rekyl i marknaden – det är något nytt och en kraftigare rörelse än vad vi är vana vid.

Så hur är det möjligt att världens aktiemarknader ändå kom tillbaka så snabbt och så kraftigt? Vi har sett all världens ekonomier tillfälligt (förhoppningsvis) kollapsa, den amerikanska arbetslöshetsdata de senaste 50 åren är svår att ta in. När detta skrivs har 30 miljoner amerikaner registrerats som arbetssökande vilket motsvarar cirka 20 procent av den totala arbetsstyrkan. Låt det sjunka in. Kanske inte så konstigt att folk beväpnar sig med automatvapen i Michigan när man går ut och demonstrerar för att öppna upp samhället (jo, det är faktiskt riktigt sjukt). Någon rekommenderade att ignorera all ekonomiska data under andra kvartalet i år för den kommer vara så horribelt dålig att det inte fyller någon mening med att ta några beslut på. Aktiemarknaden har åtminstone inledningsvis tagit den ansatsen och har prisat in en snabb ekonomisk återhämtning.

Vi kan konstatera att uppgången på aktiemarknaden har varit så kraftig att man med traditionella mått mätt gått från den längsta bullmarket någonsin till den kortaste bearmarket någonsin – på cirka tre veckor! Detta är inte en vanlig rekyl i marknaden – det är något nytt och en kraftigare rörelse än vad vi är vana vid.

Hur är det möjligt att marknaden kan komma tillbaka så starkt och fort?
För att knyta an till vår inledning – hur är det möjligt att marknaden kan komma tillbaka så starkt och så fort? Det finns såklart inget exakt svar men fakta är att amerikanska Fed och övriga världens centralbanker även denna gång kom till undsättning när det var som värst. Och vilken entré de gjorde! Det är inte bara magnituden av insatserna som är exceptionellt omfattande utan även att man använder nya okonventionella metoder. Det bästa exemplet på det är när Fed under månaden annonserade att de gick in och stödköpte ”junkbonds” – skräpobligationer! Man kan fråga sig om det är rimligt. Den 27 april gick även Bank of Japan ut och överraskade marknaden med större och mer omfattande interventioner vilket inkluderade köp av företagsobligationer. ECB-mötet var i vanlig ordning lite av ett antiklimax med få konkreta åtgärder.

Gällande Feds balansräkning, efter att nyligen ökat till 6000 miljarder USD i balansomslutning gick de ut och sa att det inte finns några gränser för vad Fed kan göra. Med det sagt förstår vi bättre varför marknaden utvecklats som den gjort de senaste veckorna. Christopher Potts, Kepler Cheuvreuxs utmärkta aktiestrateg, skrev träffsäkert att aktiemarknaden i USA nu har nått samma status som solen hade i forntida civilisationer i Centralamerika.

Ovan beskrivna händelser har tveklöst överraskat investerare och traditionella referenspunkter har satts ur spel. Många har missat uppgången då andelen kassa varit rekordhög bland institutionella investerare. Sista veckan i april noterade Goldman Sachs även rekordnivåer av täckningar i deras kunders korta positioner. Uppgången har skapat stress hos många förvaltare som snabbt tappat i sina relativmandat. Till allt ovanstående ska såklart nämnas det faktum att dödstalen nu kommer ner rejält bland insjuknade patienter vilket är mycket glädjande samtidigt som olika länder nu försiktigt börjar öppna upp sina samhällen. Det amerikanska läkemedelsbolaget Gilead fick också FDA:s (amerikanska läkemedelsverket) snabbgodkännande för sitt läkemedel Remdesivir för behandling av covid-19, vilket ökade på riskaptiten ytterligare. Remdesivir kan bli en betydande faktor vad gäller hur allt spelas ut framöver, men det är fortfarande tidigt i processen.

Oljemarknaden
Till sist, det går inte att producera en marknadskommentar för april 2020 utan att nämna kraschen vi fick uppleva i oljemarknaden. Av alla händelser undertecknad varit med om under snart 30 år i finansmarknaden måste nog oljeprisutvecklingen i april hamna överst på listan över de mest bisarra och extrema händelserna. Oljepriset den 20 april i USA gick från 18 USD per fat till -38 USD per fat! Världen svämmar just nu över i olja när efterfrågan faller dramatiskt och det inte finns någon lagringskapacitet. Priset har sedan dess återhämtat sig och handlas för närvarande runt 20 USD per fat.
När världens största olje-ETF hade bilden klar för sig ägde de 25 procent av de kontrakterade leveranserna för maj och det blev minst sagt panik. De betalade upp till 38 USD per fat för att bli av med sin kontrakterade olja bara de slapp lagra oljan själv! Man kan ju misstänka att andelsägarna var mindre nöjda med hur man förvaltade deras insatta kapital de dagarna och visar på den problematik som vi påtalat många gånger när andelen passivt kapital i vissa avseenden blivit väl vildvuxna. En annan datapunkt inom oljesektorn är att anrika Shell sänker utdelningen för första gången på 80 år – det säger också en del om dramatiken.


*Marknadskommentaren görs i samarbete med Coeli